Cikkek

Miért nehéz az angoltanulás? És hogyan nem lesz az?

Nem kérdés, hogy angolozni kell. Ma már szinte minden komoly álláshoz kötelező az angol használata, de persze a mindennapi tájékozódáshoz is. Könnyű vagy nehéz? Nyilván, ha valaki kinőtte a tinikort, és nem gyerekként kezdte el tanulni, egyre nehezebb. Mégis, van olyan módszer, ami egy részét megkönnyíti, mégpedig a nyelvtant. Nem csodaszer, bizony ezzel is keményen tanulni kell, de egyszerűbb. Bonyolult szabályok, leírások helyett színek segítségével.


Fontos tudnivaló a nyelvtanulásról, hogy – minden híresztelés ellenére – ez bizony egy komoly vállalkozás, és bizonyos szempontból sosem lesz igazán könnyű, a legelszántabb tanuló számára sem. Ezt azért fontos kihangsúlyozni, mert mostanság lehet olyan nyelvoktatási ajánlatokkal találkozni, amelyek irreálisan rövid idő alatt "használható nyelvtudást" ígérnek, ami sajnos hiú reményeket ébreszthet sokakban. Az ilyesmit ígérgető vállalkozások vagy egyenesen csalások, vagy a marketingjük túlzó. El kell fogadni, hogy aki nyelvet akar tanulni, annak komoly erőfeszítéseket kell tennie a siker érdekében – mondja Molnár Bertalan, az angolozz.hu tulajdonosa, aki több mint 20 éve foglalkozik angoltanítással.

– Mi a tapasztalatod, a kezdeti lelkesedés után hol akadnak el az angolt tanulók?

Amikor rádöbbennek, hogy folyamatosan kell(ene) tanulni, valamint a korábban tanultakat is rendszeresen át kell ismételni annak érdekében, hogy – ideális esetben élethosszig – a fejükbe vésődjön a tananyag. Akár már pár hét nyelvtanulás után jöhet az első ilyen sokk.

– Mi okozza a legnagyobb kihívást a tanulás során?

Átlendülni a nehézségeken. A leglelkesebb tanulónak is vannak hullámvölgyei, amikor úgy érzi, hogy összezavarodott, és amikor nyomasztani kezdi, hogy mennyi mindent nem tud még.

– Meg lehet-e úszni magolás nélkül?

Nem magolni, hanem tanulni kell. A magolás az egyik legkevésbé hatékony módja a tanulásnak, legyen szó bármilyen tananyagról, kivéve, ha mondjuk betűről-betűre be kell tanulni egy szöveget. A nyelvtanulás során ugyanis elengedhetetlen, hogy a tanuló értse is, amit tanul. A legújabb kutatások szerint ráadásul a kvízszerű ismételgetés a leghatékonyabb módja a memorizálásnak, éppen ezért kínálunk hatalmas mennyiségű tesztet a honlapunkon, amelyek segítségével a nyelvtant, a szókincset, de még a szóbeli kommunikációt is lehet gyakorolni.

– Miért félnek annyian a nyelvtantól?

Mert nem értik, és mert úgy érzik, hogy az csak megnehezíti az életüket. Pedig a nyelvtan hasznos: ez a kiindulási alap, hogy valaki önállóan meg tudja fogalmazni a mondandóját. (Nyilván a szókincs is elengedhetetlen mellé, mert annak hiányában nincs miből építkezni, hiába tudjuk, hogyan kellene összeállítani a mondatokat.) Sajnos a nyelvtant sokan alapvetően félreértelmezik; azt gondolják róla, hogy ez egy nyelvészek által kreált, mesterséges szabályrendszer, holott a nyelvészek csak lejegyzik a tapasztalt szabályszerűségeket az alapján, ahogyan az anyanyelviek beszélik az adott nyelvet.

– Sok hirdetés jön szembe, hogy mindenféle csodamódszerrel hetek alatt magabiztos angoltudást lehet szerezni. Szerinted?

Az ilyen állítások üres marketing maszlagok. Pontosan lehet tudni, hogy átlagosan mennyi idő alatt milyen tudásszintre lehet eljutni. (Az angol esetében pl. 1500-2000 óra tanulás kell nulláról középfokig. Ez a szám úgy értendő, hogy benne vannak a tanórák és az önálló felkészüléssel töltött idő is, kb. 1:2 arányban.) Aki töredék idő alatt ígér nyelvtudást, az egyszerűen nem mond igazat. (Vagy az apró betűs részben leírja, hogy garanciát valójában nem tud vállalni arra, amit ígér.) Ráadásul a "magabiztos nyelvtudás" is egy megfoghatatlan kategória.

– Mitől újszerű az új könyved, melynek címe Színes angol-magyar példamondatok? Miért nem egy a sok közül?

Mert nyelvtani instrukciók helyett kizárólag kétnyelvű, színezett példamondatok vannak benne. Azokra az összefüggésekre, amiket összefoglaló néven nyelvtannak nevezünk, a tanulónak kell rájönnie a példamondatokból, illetve a színezésből.

– Miben segítenek a színek?

Megérteni mindazt, amit máskülönben nyelvtani szabályokkal és definíciókkal szoktak elmagyarázni. A színezés segítségével jól elkülönülnek, és ezért jól láthatóvá válnak a különféle mondatelemek, így könnyebb megérteni a nyelvtani összefüggéseket, miközben mindennemű nyelvtani magyarázat hiányzik a könyvből. (Ugyanakkor a könyvben található hivatkozásokon keresztül elérhető weboldalakon nyelvtani linkek is megtalálhatók, tehát aki szeretné, az a nyelvtani leckéket is el tudja olvasni a könyv fejezeteivel összefüggésben.)

– Az online csomag nélkül is ajánlod, vagy mindenképp kiegészítik egymást?

A könyv egy nyelvoktató csomag része, tehát az online tartalmak nélkül nem vásárolható meg. A hanganyagok, a nyelvtani leckék hivatkozásai, valamint az interaktív tesztek mind a honlapon érhetők el, és ezek szerves részét képezik a csomagnak.

– Kiknek szól a kiadvány? Milyen szintig lehet eljutni vele? Nulláról is el lehet kezdeni?

A kiadvány elsősorban kezdőknek, illetve újrakezdőknek szól, illetve gyengébb középhaladók is jó hasznát tudják venni, mert több fontos nyelvtani témakört át tudnak ismételni belőle, illetve a szókincsüket is tudják fejleszteni a segítségével. A1-A2 szint környékéig fedi le a nyelvtan több fontos területét, elsősorban a főbb mondatszerkezeteket, igeidőket és módbeli segédigéket. Teljesen nulláról kezdve is használható, de akkor nagyobb mértékben szükség lehet a honlapon található extra tartalmakra.